top of page

Je eigen wenskaarten maken

Wenskaarten zijn meer dan alleen stukjes papier met wat tekst erop. Ze zijn emotioneel geladen boodschappers van vreugde, liefde, medeleven en felicitaties. Het is dan ook geen wonder dat zelfgemaakte wenskaarten steeds populairder worden. Ze bieden een unieke gelegenheid om een persoonlijke en creatieve touch toe te voegen aan speciale momenten in het leven van onze dierbaren. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je zelf wenskaarten kunt maken die het hart raken, met behulp van een paar eenvoudige technieken en online tools.

Waarom Zelf Wenskaarten Maken?

Het zelf maken van wenskaarten geeft je de kans om je creativiteit te uiten en een oprechte boodschap over te brengen. Of het nu gaat om een verjaardag, bruiloft, jubileum, geboorte of gewoon om een geliefde te laten weten dat je aan hen denkt, een zelfgemaakte wenskaart voegt een persoonlijke en warme dimensie toe. Daarnaast biedt het maken van wenskaarten een ontspannende en bevredigende activiteit die je helpt stress te verminderen en je artistieke vaardigheden te verbeteren.

Zelf Wenskaarten Maken offline

 1. Benodigdheden verzamelen: Voordat je begint, verzamel je alle benodigde materialen, zoals gekleurd papier, potloden, markers, scharen, lijm, stempels, en eventueel foto's die je wilt gebruiken.

 2. Bedenk een thema: Overweeg het thema van je wenskaart, afhankelijk van de gelegenheid en de persoon voor wie je de kaart maakt. Kies kleuren en decoratieve elementen die passen bij het thema.

 3. Ontwerp en layout: Denk na over het ontwerp van je kaart. Ga je voor een klassieke uitstraling, een modern design of iets speels? Experimenteer met lay-outs en schets je ideeën voordat je begint.

 4. Voeg een persoonlijke touch toe: Gebruik je creativiteit om de kaart uniek te maken. Voeg handgetekende illustraties toe, knip vormen uit gekleurd papier, gebruik stempels om patronen te maken, en schrijf een persoonlijke boodschap.

 5. Inclusief foto's: Voor een extra persoonlijk tintje kun je een foto toevoegen aan je wenskaart. Dit kan een foto zijn van een gedeelde herinnering, een familiefoto of een afbeelding die past bij het thema van de kaart.

 6. Online hulpmiddelen gebruiken: Als je graag digitaal werkt, zijn er verschillende online platforms beschikbaar waarmee je zelf wenskaarten kunt ontwerpen en aanpassen. Deze platforms bieden vaak de mogelijkheid om je eigen foto's te uploaden, tekst toe te voegen en het ontwerp te personaliseren.

 7. Afdrukken en versturen: Nadat je tevreden bent met je ontwerp, druk je de kaart af op kwaliteitsvol papier. Verstuur de kaart via de post of gebruik de online opties om de kaart digitaal te versturen.

Wenskaart Online Maken en Versturen

Als je de digitale route wilt volgen, zijn er verschillende websites beschikbaar waar je online wenskaarten kunt maken en versturen. Deze platforms bieden gebruiksvriendelijke tools waarmee je eenvoudig je eigen wenskaart kunt ontwerpen en aanpassen. Je kunt je eigen foto's uploaden, tekst invoeren en verschillende ontwerpelementen toevoegen om een unieke kaart te creëren. Zodra je tevreden bent met je ontwerp, kun je de kaart online versturen naar de ontvanger via e-mail.


Adobe Indesign

Via Adobe Indesign kan je eigen wenskaarten opmaken en laten afdrukken bij iedere drukkerij. Wel is Indesign een betaald programma.


Stap 1: Open een nieuw document

 1. Start Adobe InDesign en selecteer "Nieuw Document" in het welkomstscherm of ga naar "Bestand" > "Nieuw" > "Document".

 2. Stel de paginagrootte in op het formaat van de wenskaart. Dit kan bijvoorbeeld 10x15 cm zijn voor een standaard wenskaart. Pas de marges en het aantal pagina's aan volgens je wensen.

Stap 2: Ontwerp het uiterlijk van je wenskaart

 1. Importeer afbeeldingen: Sleep foto's van je computer naar het InDesign-document om ze toe te voegen aan je wenskaart.

 2. Voeg tekst toe: Klik op het "T"-pictogram in de gereedschapsbalk en sleep om een tekstvak te maken. Typ je bericht of groet in het tekstvak.

 3. Opmaak: Gebruik het venster "Tekst" en "Kenmerken" (Character) om de tekst op te maken. Kies lettertypen, groottes, kleuren en uitlijningen die bij je ontwerp passen.

Stap 3: Ontwerp de voorkant van de wenskaart

 1. Maak een nieuwe pagina: Voeg een nieuwe pagina toe aan je document voor de voorkant van de wenskaart.

 2. Voeg afbeeldingen en tekst toe: Plaats afbeeldingen en tekst op de voorkant van de kaart. Dit kan een afbeelding, een titel of een speciale groet zijn.

 3. Opmaak en ontwerp: Pas de opmaak aan, voeg kleuren en effecten toe, en creëer een aantrekkelijke voorkant voor je wenskaart.

Stap 4: Ontwerp de achterkant van de wenskaart

 1. Voeg pagina's toe: Voeg meer pagina's toe aan je document voor het interieur van de wenskaart.

 2. Herhaal het proces: Voeg afbeeldingen en tekst toe aan de binnenkant van de kaart, zoals je hebt gedaan voor de voorkant.

Stap 5: Controle en aanpassing

 1. Voorvertoning: Gebruik de voorvertoningsmodus om je wenskaart te bekijken zoals deze er in gedrukte vorm uit zal zien.

 2. Bewerk en pas aan: Pas aan waar nodig, verplaats elementen, pas tekst en afbeeldingen aan voor een perfecte weergave.

Stap 6: Exporteren en afdrukken

 1. Exporteer: Ga naar "Bestand" > "Exporteren" en kies een geschikt formaat voor je wenskaart, zoals PDF. Zorg ervoor dat je de juiste instellingen voor afdrukken kiest, zoals afloop en snijtekens als dat nodig is.

 2. Druk af: Als je je wenskaart thuis wilt afdrukken, gebruik dan een kwaliteitsvolle printer en het juiste papier. Voor een professionele afdruk kan je terecht bij Huurdies.

Wenskaarten ontwerpen met Canva

Canva is gebruiksvriendelijk en biedt een breed scala aan sjablonen en tools om prachtige wenskaarten te maken. Het onderstaande stappenplan geeft aan hoe je wenskaarten ontwerpt in Canva.

Stap 1: Account aanmaken of inloggen

 1. Ga naar de Canva en maak een account aan of log in met je bestaande account.

Stap 2: Kies een sjabloon voor je wenskaart

 1. Klik op "Aangepaste dimensies" in het Canva-dashboard.

 2. Voer de gewenste afmetingen in voor je wenskaart, bijvoorbeeld 10x15 cm voor een standaard wenskaart.

 3. Klik op "Ontwerp maken" om een leeg canvas te openen.

Stap 3: Ontwerp je wenskaart

 1. Voeg achtergrond toe: Klik op "Elementen" in de linkerzijbalk en kies een geschikte achtergrond voor je wenskaart. Je kunt kiezen uit kleuren, patronen of afbeeldingen.

 2. Voeg tekst toe: Klik op "Tekst" in de linkerzijbalk en sleep een tekstvak naar je canvas. Typ je bericht of groet in het tekstvak.

 3. Voeg afbeeldingen toe: Klik op "Elementen" en zoek naar afbeeldingen die bij je ontwerp passen. Sleep de gewenste afbeeldingen naar je canvas.

 4. Opmaak: Gebruik de opmaakopties in de bovenste balk om tekst en afbeeldingen aan te passen. Pas lettertypen, kleuren, uitlijning en grootte aan.

 5. Voeg illustraties en stickers toe: Canva biedt een brede selectie aan illustraties, stickers en vormen die je kunt toevoegen aan je wenskaart om het ontwerp te verrijken.

 6. Upload je eigen afbeeldingen: Als je je eigen foto's wilt gebruiken, klik dan op "Uploads" in de linkerzijbalk en sleep je afbeeldingen naar het canvas.

Stap 4: Bewaar en exporteer je ontwerp

 1. Klik op "Downloaden" in de rechterbovenhoek van het Canva-venster.

 2. Selecteer het gewenste bestandsformaat voor je wenskaart, zoals PDF of JPG.

 3. Pas indien nodig de kwaliteit en instellingen aan.

 4. Klik op "Downloaden" om het bestand op te slaan op je computer.

Stap 5: Printen en delen

 1. Open het gedownloade bestand op je computer.

 2. Als je de wenskaart thuis wilt afdrukken, zorg er dan voor dat je printer is ingesteld op het juiste papierformaat en de hoogst mogelijke kwaliteit.

 3. Als je de wenskaart professioneel wilt afdrukken, dan kan je deze uploaden bij Huurdies.

Canva biedt een enorme variëteit aan sjablonen en ontwerpelementen, dus voel je vrij om te experimenteren en je creativiteit te uiten bij het maken van je wenskaart!

Conclusie Het zelf maken van wenskaarten is een prachtige manier om je genegenheid en creativiteit te uiten. Of je nu kiest voor een handgemaakte kaart met kleurrijke knipsels en tekeningen, of voor een digitale kaart met persoonlijke foto's en ontwerpelementen, het resultaat zal zeker een glimlach op het gezicht van de ontvanger toveren. Dus ga aan de slag en voeg een persoonlijke tint toe aan speciale momenten met je

!


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


 • Instagram
 • Facebook